Blog

VELG MENS DU KAN

Valgdagen nærmer seg. Det gjør også dagen hvor vi ikke lengre kommer til å ha noe valg.

Førstkommende mandag er siste mulighet til å avgi sin stemme og være med å bestemme hva som plasseres på Norges gjøremålsliste de fire neste årene. Ikke overraskende kommer miljø og klima langt ned på lista denne gangen også. Nok en stortingsperiode til å utsette, unnskylde og overse — og én av få gjenværende stortingsperioder til å gjennomføre en ekstremt viktig endring. Hvis alle hadde hatt et like stort forbruk som oss nordmenn, hadde vi trengt tre jordkloder. Miljøet er vår tids viktigste sak. Men den har ingen deadline og må alltid vike for andre saker. Innen vår levetid kan vi komme til å krysse en terskel det ikke er mulig å snu på. Etter dette vil fremtiden vi imøtegår være uavvendelig. Jorda vil for hver generasjon av mennesker, dyr og planter bli et mer ugjestmildt sted, og kampen om ressursene vil bli råere. Menneskene i denne fremtiden vil uunngåelig klandre seg selv for feilsteg tatt av generasjonene før dem. Vil vi, som fortsatt kan velge å snu, virkelig ha dette på oss? Vi har enorme muligheter her til lands med tanke på de ressursene vi sitter på. Ikke bare naturlige ressurser, men også kunnskap og ikke minst struktur.

Etter terskelen er nådd er det lite vi kan gjøre. Det ville vært nytteløst å forsøke å slukke noe som allerede er blitt til aske. Vi er nødt til å snu før vi går over streken.

Du har kanskje hørt at du må stemme for å utøve privilegiet vi har som et demokratisk samfunn. Det er selvfølgelig viktig. Men jeg ber deg også stemme for fremtiden du ønsker for alle andre individer og deg selv. Stemmen din teller mer nå enn før! Vi kan fortsette å finpusse de velferdsordningene vi har i et av verdens rikeste land — eller vi kan bane vei for at miljø og klima for én gangs skyld settes på dagsorden.

Velg mens du kan!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: