Oppskrifter,  Tips

TIPS & TRIKS TIL RESTEMATEN

Mye mat er like spiselig etter best før-datoen.
Hvert år kaster hver av oss 42,1 kg spiselig mat, og dette brenner gjengen i Too Good To Go for å gjøre noe med. Her har teamet samla sammen noen lure tips og triks til hva du kan gjøre med matrestene i stedet for å kaste dem.
Charlotte hos oss laget rundstykker til restelunsjen vår her om dagen av havregryn, egg og cottage cheese som var gått ut på dato. Anniken laget smoothie av brune bananer (som hun hadde reddet hos Narvesen i Karl Johans gate), gresk yoghurt og blåbær. Smoothien ble helt over på gamle juiceflasker fra samme sted, og oppbevart i fryseren slik at de skulle holde seg kalde hele dagen.

Oppskrift på rundstykker:
500 g cottage cheese
5 egg
Ca 500 g havregryn
1/2 ts salt
1 ts bakepulver

Blandes god sammen og fordeles i ca. 9 deler. Stek på 210 grader varmluft i ca 10-12 mim. Det kommer litt an på ovnen, men rundstykkene skal bli gylne og ha en hul lyd når du banker forsiktig på undersiden.


Bak deilig restebrød

Hva gjør man når man glemt bort et halvt brød før man dro på helgetur? Jo, da kan man lage deilige krutonger til supper og salater!

Anniken i teamet gjorde nettopp dette. Hun skar opp brødet i biter, tilsatte noen spiseskjeer med god olivenolje og krydder. Deretter stekte hun de på 200 grader til de ble passe sprø.

Tørt brød kan også males opp og brukes til å bake nytt brød. Bare fantasien setter grenser for hva du kan putte oppi brøddeigen din – rester av gulrøtter, poteter, ris, pasta osv. Fuktigheten fra disse grønnsakene gir et skikkelig saftig brød. Bare bland mel og gjær først, som vanlig, og så tilsetter du resten og lar deigen heve en stund.


Dette gjæret ble brukt i brødbakingen – over en uke etter best-før-datoen. Like god 🙂


De deiligste bananene

Godt modne bananer er vanlig kost for de som er fan av å redde mat. Faktisk kommer den beste banansmaken frem når bananene begynner å bli litt brune. Over(?)modne bananer er supergode i bananbrød, pannekaker eller som pålegg på knekkebrød. Instagram-kontoen @foodwaste.norway delte nylig en utfordring: de hadde to veldig brune bananer og en godt moden pære som de ønsket å lage noe deilig av. Mette Nygård Havre bak bevegelsen «Spis opp maten» tipset om at man kunne lage boller av det – og de så skikkelig gode ut… Må prøves!

Oppskrift på pære- og bananrundstykker
2 stk modne bananer
1 stk moden pære
2,5 dl havregryn
kanel
rosiner

Mos bananer og pære og rør inn havregryn. Ha i kanel og rosiner og form til boller. Stekes på 180 grader i ca. 15 minutter.


Fruktfest
Det er lett å la mat ligge for lenge, og etter hvert blir den rett og slett ikke like fristende som da den var nyinnkjøpt. Da kan det lønne seg ha noen triks i boka som gjør det enkelt å spise den opp allikevel. Et eksempel er hvis du har handlet inn til et stort og lekkert fruktfat, men så blir frukten for moden og du frykter at du ikke rekker å spise den før det er for sent. Her er et tips:

Vipps! En deilig fruktsalat som kan nytes alene eller sammen med kesam, yoghurt eller cottage cheese. Det du ikke får spist opp kan du hive i fryseren og bruke i din neste smoothie.


Når spiselig mat kastes
Selv om forbrukerne har blitt mer bevisste på hvordan de kan redusere matsvinnet sitt og bruke rester i nye retter, har vi en lang vei å gå. Sjekk ut denne avokadoen som vi fant i søpla hos den lokale grønnsakshandleren. Den kjentes helt fin ut, så vi tok den med hjem for å teste. Som vi trodde var den 100 % spiselig.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: