Uncategorized

STOPP TØYSVINN! JEG JOINER FJONG.

Klær og klima
Tekstilindustrien er verdens nest mest forurensende industri etter olje og gass. Samtidig har vi nordmenn i gjennomsnitt 359 klesplagg hver i skapet, mens hvert femte plagg ikke blir brukt (SIFO 2016 og Movinga 2019). Galskap.

Ifølge Framtiden i våre hender kjøper vi rundt 70.000 tonn nye klær hvert år her til lands. For å produsere 1 kg bomull kreves det TI TUSEN liter vann – og dette i en verden hvor mangel på drikkevann er et stort problem. Sammenlignet med i 1995 kaster vi 79 % mer klær årlig. Tenk, så meningsløst!

Denne industrien er overmoden for endring. For å nå klimamålene hjelper det ikke med gode hensikter. Vi trenger nye, gode løsninger som gjør det enklere og mer attraktivt å velge miljøvennlig.

Sigrun og Sophie
Jeg møtte Sigrun Syverud som er med-gründer og daglig leder i FJONG i 2016. Vi to har fulgt hverandre i startup-miljøet i Oslo og holdt foredrag om grønne og bærekraftige forretningsmodeller på flere av de samme stedene. Jeg falt fort pladask for konseptet hun har vært med å utvikle og mener at FJONG er et av Europas mest spennende og bærekraftige startups på lik linje med Too Good To Go. Det er en stor ære og utrolig spennende at jeg nå joiner FJONG som investor, styremedlem og rådgiver. Takk for tilliten, dette er så kult! FJONG befinner seg i en ekstremt interessant fase akkurat nå, og selskapet er akkurat på det stadiet hvor jeg får størst kick av å være.

FJONG
Klesindustrien er en av de mest forurensende i verden. Ved å leie klær i stedet for å eie konsumerer vi på en mye smartere måte som utnytter ressursene bedre. FJONGs overordnede mål er å utnytte klær som er produsert bedre og dermed bidra til å redusere det totale klesforbruket. Redusert klesforbruk vil redusere miljøutfordringene knyttet til bomullsdyrking og kjemikaliebruk i klesproduksjon.

FJONG ble starta i 2016, og har allerede laget et reelt alternativ til dagens bruk-og-kast-modell. Via FJONG kan man leie – eller leie ut – klesplagg via en nettbasert løsning som er veldig enkel å bruke. Det begynte med kjoler og penklær, men nå videreutvikles tjenesten slik at klesleie også skal være et godt alternativ til å kjøpe jobb- og hverdagsklær. Løsningen skal benytte seg av data om de nå over 40 000 brukernes størrelser og preferanser for å gjøre det lettere å velge klær. FJONG kan på mange måter sammenlignes med AirBnb for klær. Brukerne er både «leverandør» og «forbruker», og FJONG formidler og vedlikeholder plaggene. For å øke plaggets levetid har de inngått partnerskap med flere skreddere som hjelper med å vedlikeholde sortimentet, slik at plaggene kan leies ut lengre. Med fokus på å ha en «closed loop» i egen verdikjede, selges plaggene på Tise eller Finn når de etter hvert blir slitt. I tillegg samler selskapet inn tekstilrester som de planlegger å transformere i en egen FJONG-kleskolleksjon. Det velges alltid miljøvennlig transport i form av elektriske kjøretøy, og selskapet har investert i en helt ny vasketeknologi basert på avionisert vann som kutter både energiforbruk og utslipp til havet (:D :D). Sigrun vant prisen «årets kvinnelige gründer» i år og hun og FJONG er nominert til Oslo miljøpris som kåres 5. juni.

Kun 1 % av investorer er kvinner
En annen ting jeg digger: Sigrun & co har sett hvordan de kan bruke sin plattform til å fremme mangfold i investormiljøet. Da de skulle starte sin første finansieringsrunde oppdaget de nemlig at kun 1 % av investorer var kvinner. FJONG har kjørt kampanje for flere kvinnelige investorer, arrangert frokostmøte, skrevet kronikk om dette, holdt foredrag og deltatt i flere debatter og regjeringsutvalg om temaet. Blant FJONGs egne investorer er imponerende 83 % kvinner! Wow.

Leie > eie
Sjekk ut alt som er tilgjengelig for leie her og send en e-post til lender@fjong.co med bilder hvis du har noen godbiter i skapet som du ønsker å leie ut. Om ett par uker feirer jeg navnefest i heimen i lånt kjole. Fint for miljøet, fint for økonomien – beste jeg vet <3

STOPP TØYSVINN,
Sophie

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: