Gjesteblogg

STOPP KORKSVINN!

Julebord, julelunsj, juletrefest. For ikke å snakke om selveste juleaften, første juledagsfrokosten og nyttårsaften. Jul er for noen av oss et dypdykk i diverse edle dråper. Derfor er dagens kalenderpost dedikert til den fantastiske vinkorken! I den skjuler det seg uante hemmeligheter og muligheter.

Korktrær er, i motsetning til hva mange tror, ikke utrydningstruede. Det er tvert i mot et miljøtiltak for oss forbrukere å velge vinflasker med naturkork, fordi produksjonen av alternativene – plast og skrukork av aluminium – er veldig ressurskrevende. Kork derimot er et utrolig fornybart produkt. Et korktre kan, i sine naturlige omgivelser, høstes i over 170 år før det så forlates og får stå livet ut. Korkskogene finnes i Portugal, Spania, Italia, Frankrike, Tunisia, Algerie og Marokko. Mange er vernet, nettopp fordi høstingen av bark til produksjon av vinkorker anses for å være en veldig verdifull ressurs for de kringliggende lokalsamfunnene. Når etterspørselen etter kork synker, synker også verdien på disse skogsområdene. Når markedskreftene ikke spiller på lag åpner det med tiden for at andre, langt mer skadelige former for skogsdrift kan ta over. Korktrær er blant annet etterspurt tresort i møbelindustri. Flere kritisk truede dyrearter, som for eksempel iberisk gaupe, har sine siste fristeder i disse skogene. Vinkorken du spretter til himmels på nyttårsaften er selve symbolet på deres overlevelse.

Det sagt – ikke sprett korken til himmels. Spar på den! Kork er et fantastisk naturprodukt som kan brukes til så mangt:

  • Du kan kutte vinkorken og lime under møbler så du ikke riper gulvet.

  • Du kan feste til veggen så dører ikke smeller.

  • Du kan lage en flytende nøkkelring til barn og de båtfrelste.

  • Du kan lage en badematte som tåler vann, lukter digg og har fantastiske anti-skli-kvaliteter.

Mens du venter på at behovet for dette flotte materialet melder seg kan du bare benytte deg av korkens dekorative kvaliteter. Rustikt og pent!

Heia korken!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: