
MER MILJØ I SKOLEN!
Nylig leste jeg i avisa om skoleelever ved Hosletoppen skole som må kaste plastsøppel og matavfall i samme dunk, selv om de veldig gjerne vil kildesortere avfallet sitt. Det er kjipt. En videregåendeelev som studerer restaurant- og matfag sendte oss i Too Good To Go en melding på Facebook. Hun sa at klassen har vært innom matsvinn som tema, men at det likevel blir kasta store mengder med mat etter timene. Det legges ikke opp til at de skal redde denne maten, for eksempel ved å lage restemat dagen etter. Hun lurte på om det var noe vi kunne gjøre for å hjelpe ettersom matsvinn er et så stort problem.
Jeg digger at studentene viser engasjement og vil være med på å bidra til et bedre miljø og en grønnere verden. Det som er trist er at mange skoler ikke legger til rette for nettopp dette. Det er helt fantastisk å se det sterke miljøengasjementet deres! De ønsker å kildesortere, unngå å kaste mat, spise miljøvennlig og gjøre andre tiltak for å ta vare på verdenen de skal vokse opp i. Da er det utrolig viktig at det blir tilrettelagt. Miljø må inn i skolen i langt større grad – også i praksis!
For at vi som samfunn skal kunne ta steget mot en bærekraftig fremtid må skolene gå foran som en ledestjerne og implementere miljøvennlig tiltak slik at det blir en del av elevenes hverdag. For hva er poenget med å lære om hvor viktig resirkulering er dersom skolen ikke sorterer plast, papir, mat og annen søppel selv? Eller å lære om matsvinn (og hvor sinnsykt urettferdig det er at nesten en milliard mennesker sulter mens vi kaster 1/3 av maten som produseres) hvis kantinen ikke er med i Too Good To Go eller har avtaler med frivillige organisasjoner som henter overskuddsmaten? Å lære om denne ressursutnyttelsen også i praksis vil ha positive ringvirkninger på alt fra barnas personlige økonomi til deres forståelse for verdenen vi lever i.
Vi trenger en holdningsendring, og da må vi få med oss de yngste på laget – det er de som er fremtiden. Vi trenger rett og slett en fundamental endring i hvordan vi forholder oss til miljøet og matressursene, vårt felles livsgrunnlag. For at vi skal skape denne endringen må miljø inn i skolen som et eget fag, og som et tema som går som en rød tråd gjennom barns læring og utvikling.
Vi må sørge for å gi elevene gode forutsetninger for å kunne forstå kompleksiteten i verden, det store bildet og at alt henger sammen. Når vi får til det skal jeg bli 100 % miljøoptimist!

