Inspirerende folk,  Julekalender

JULEKALENDER: KUNSTEN Å IKKE KASTE MAT

Forfatteren Thomas Horne kom tidligere i høst ut med boka «Kunsten å ikke kaste mat»». Boka tar for seg over 100 av de vanligste matvarene og forklarer hvordan vi kan vurdere holdbarheten på disse.

Dette falt virkelig i smak hos meg og som en del av vår bærekraftige julekalender har vi invitert Thomas til å komme med noen skreddersydde tips til hvordan man kan kaste mindre mat i jula.

 

 

Jula er høytid for fråtsing i god mat, og derfor også matkasting. Det har jeg ikke lyst til å rette den moralske pekefingeren min mot, for det er jo noe veldig flott med julas raushet og gjestfrihet. La meg heller komme med noen praktiske tips som forhåpentligvis vil gi deg lyst til å ta vare på maten.
Thomas Horne, forfatter av boken «Kunsten å ikke kaste mat». 

 

 

 

 

1. Lag heller altfor mye enn litt for mye. Matbordet skal jo bugne i jula, men pass på at du får såpass med rester til at det holder til en lunsj eller middag noen dager senere.

 

2. Ingenting er så hyggelig som de lange måltidene med familie og venner. Men sørg for at maten ikke blir stående altfor lenge ute i romtemperatur. Det forkorter restematens holdbarhet betraktelig. Sett heller ut maten litt etter litt.

 

3. Etter fire-fem dager med julemat, blir de fleste nokså lei. Eller kanskje du skal reise bort i nyttårshelgen og vet at du ikke kommer til å spise opp restene? Frys ned middagsrestene og ta en mimremiddag med julestemning litt uti januar.

 

4. Jula er vel den uka vi generelt planlegger måltidene best. Det er bra og bidrar som regel til å mindre matsvinn. Men ikke vær for ambisiøs. Da går gjerne planene i vasken og maten i søpla. Planlegg maksimalt tre-fire måltider.

 

5. Du har kjøpt inn massevis mye ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt og juleskinke, men er skikkelig lei julematen allerede andre juledag? Bruk de samme råvarene og lag asiatiske varianter med ingefær, chili, koriander, lime, stjerneanis, osv.

 

6. Gi blaffen i datoen. Best før-mat holder lenge etter datostemplingen, også melk, yoghurt og ikke minst ost, som bare blir bedre og bedre. Mat stemplet med siste forbruksdag skal du være mer forsiktig med, særlig om du skal servere gravide, småbarn, eldre eller personer med nedsatt immunforsvar. Det gjelder særlig oppskåret kjøttpålegg, kjøttdeig, kylling og svin. Hele stykker av rødt kjøtt holder godt over datoen.

 

7. Spar litt lyst på julemat til etter jula. Da er det som regel masse julemat til nedsatt pris fordi den er i ferd med å gå ut på dato.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: