Site icon SOPHIE WIIK

JULEMATEN SKAL I MAGEN – IKKE I SØPLA

Når det nærmer seg jul har vi plutselig handlet inn mer enn nok mat og drikke til å kunne mette en ekstra familie. Men alt er selvfølgelig til oss selv. Vi preges nemlig av alvorlige bekymringer i denne høytida, som for eksempel «kommer mandelpoteten til å sprekke under koking» eller «kommer svoren på ribba til å bli sprø», men kanskje mest av alt: «kommer vi til å ha nok mat til alle?».Skrekken for enhver vert som skal servere julemat er at gjestene blir sittende igjen ved et utrensket middagsbord på julaften – fortsatt sultne. Det er tross alt jul og da kan det ikke være for lite av noe!

Man beregner gjerne 4-500 gram mer pinnekjøtt enn nødvendig per person for å være på den sikre siden, og for å tilfredsstille alle gjestene serverer man kanskje åtte forskjellige sideretter (helst hjemmelaga, selvfølgelig). Handlelista blir dobbelt så lang med alle de rare ingrediensene som man ikke bruker til vanlig, og toppes med godterier og søtbakst attpåtil.

Vi vil selvfølgelig imøtekomme julas forventninger med god margin, men dette resulterer i at jula dessverre fort blir en tid for overflødig og kortsiktig forbruk.

Men hvem kan klandre oss? All den deilige julematen er noe av det jeg selv gleder meg mest over i jula! Hvem ser ikke frem til å spise så mye at man må legge inn én times hvilepause for hele familien etter julemiddagen? Vi kaster ekstremt mye mat i Norge. I følge sluttrapporten til prosjektet ForMat kommer over 60 % av matsvinnet her til lands fra private husholdninger. Du og jeg kaster hver åttende handlepose med mat, og i jula øker matsvinnet ytterligere – nettopp fordi vi kjøper inn så mye mer enn vi pleier. Verdens matproduksjon står for om lag 30 % av klimagassutslippene og krever store mengder vannressurser og landområder. Matkasting er et problem som ikke tar pause, selv om det er jul.

Jeg vil derfor oppfordre meg selv og alle andre til å ha større omtanke for maten i jula. Ikke kast middagsrestene i søpla (selv om det er enkelt når ingen ser på), spis de til julelunsjen dagen etter. Om du ikke makter å spise opp alle pepperkakene, gi de bort. Hjemme hos oss har vi bestemt oss for å ha restemiddag minst én dag i jula.

Vi har all grunn til å tro at det kastes ekstra mye mat i høytida, ikke bare på hjemmefronten, men også hos butikker, restauranter, hoteller og bakerier. Derfor skal jeg også huske på å redde mat fra Too Good To Go i desember. Slik kan jeg bidra til at det kastes desto mindre mat i jula!

Det er helt innafor å kose seg med god mat i jula, så lenge julegildet havner i magen og ikke i søpla 🙂 

Riktig god jul!

 

Exit mobile version