Inspirerende folk

GJESTEBLOGG: JULEFEIRING PÅ VEGANSK VIS

Mari Hult driver Vegetarbloggen.no, Norges største og mest leste vegetar-/veganblogg. Bloggen er full av fristende og spennende plantebaserte oppskrifter, også på mat som passer perfekt i jula. Å spise mer grønt er bra for både planeten, dyra og deg selv – så hvorfor ikke teste ut et vegansk måltid en av dagene denne jula? Her deler Mari Hult noen av sine beste julematoppskrifter med oss:

Flere og flere velger å feire julen uten animalske produkter på bordet og i kakeboksen, og dette er fullt mulig uten å måtte gi avkall på de gode julesmakene. Med middagsrettene er trikset å lage noe som er skikkelig mettende (ingen julaften uten en liten hvil på sofaen etter maten!), å bruke nok med umami-smak for å tilfredsstille alle smakssansene, samt å lure inn julekrydder og gjerne noe med litt knasende konsistens.

Her har jeg valgt nøttestek som hovedrett, en oppskrift veldig mange veganere og vegetarianere sverger til. Den er litt omfattende – jeg må innrømme det – men den gir mye mat, og kan både oppbevares dagevis i kjøleskap og fryses ned.

Det fine med nøttestek er at den kan serveres med alt det vanlige juletilbehøret – favorittene mine er kokte poteter, kålrabistappe (uten animalsk fløte), brun saus og rørte tyttebær.

Her er oppskrift med video: http://www.vegetarbloggen.no/2016/12/18/nottestek-resept-videooppskrift/

Her er en mer utfyllende oppskrift: http://www.vegetarbloggen.no/2012/12/21/nottestekhjelpen/

Til dessert så er jeg veldig tradisjonell av meg, og ELSKER riskrem. Jeg er en av de som spiser riskrem også etter at mandelen er kommet til rette, for å si det slik.

Jeg koker risengrynsgrøt til lunsj på julaften, spiser halvparten og bruker resten til riskrem til dessert til julemiddagen. Søsteren min pleier å varme opp kirsebær i saus som serveres ved siden av – og kombinert så blir det det beste jeg vet.

Oppskrift på riskrem her: http://www.vegetarbloggen.no/2017/12/15/vegansk-riskrem-2/

17 slag blir det alltid på meg til jul, og fordi jeg stadig må ha ut nye oppskrifter på bloggen så varierer jeg mye fra år til år. Men noen oppskrifter er faste – og en av de er pepperkakene.

Jeg er en av de som mener at det ikke blir pepperkaker uten pepper i ingredienslisten. Denne oppskriften er det svært mange som bruker til jul, og jeg får masse gode tilbakemeldinger hvert eneste år.

Oppskrift her: http://www.vegetarbloggen.no/2012/12/05/veganske-pepperkaker/

Foto 1 og 2: Erik Sæter Jørgensen/Vegetarbloggen.no Foto 3: Mari Hult/Vegetarbloggen.no

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: