Blog

DETTE KAN DU GJØRE MED APPELSINSKALLET

Har du hørt ryktet om at aper vanligvis spiser bananer med skallet på, men lar være når bananene ikke er økologiske? Eller at de single bananene i butikken ofte blir kastet? At tomater er bær?

Eller at du kan spise HELE eplet! Visste du det? Det er en innprogrammert vane å kaste skrotten, men den kan helt fint spises. Stilken og kjernene og hele røkla.

 

Frukt og grønt er sykt morsomt, næringsrikt og godt. Men dessverre går alt for mye av den i søpla. Agurker med feil skjev fasong får ikke engang komme i butikkhyllene, som ofte er årsak til mye svinn. Dessverre kan vi ikke bare skylde på andre, vi kan faktisk gjøre en ting eller to selv også. Som å bruke så mye som mulig av frukten! Fryse ned dvaske druer (blir som saftis!), tørke epleskallet og ovnsriste gresskarkjernene. Og tenke seg til: appelsinskallet kan få nytt liv ved hjelp av litt sjokolade!

 

Ingredienser:

2 store appelsiner

Kaldt vann

1 dl agavesirup eller sukker

100 g mørk sjokolade (eller en annen favoritt!)

Chilipulver, grovt salt eller annet snadder

 

Fremgangsmåte:

  1. Del appelsinene i to, og press ut saften. (Den kan drikkes!)
  2. Bruk en skje og skrap ut restene av fruktkjøtt. Hvis det sitter hardt, la det være til du har kokt dem, da løsner fruktkjøttet lettere. (Kjøttet kan brukes i smoothie!)
  3. Skjær skallene i strimler på med ca. 1 cm tykkelse.
  4. Ha strimlene i en kjele med kaldt vann, og kok opp. Gjenta et par ganger med nytt kaldt vann hver gang. Legg så strimlene til side. (Oppkoket er nå gult, og kan brukes til å farge garn!)
  5. Kok opp sirup i 2 dl vann på middels varme.
  6. Ha strimlene i sukkerlaken og la det småkoke i ca. 20 min.
  7. Ta kjelen av platen, og plukk ut en og en strimmel og legg på en kledd rist til tørk. Dette kan ta noen timer.
  8. Smelt sjokolade og dypp forsiktig en og en strimmel. Legg dem så på et bakepapir, og strø over det du har valgt å pynte med.
  9. La stivne på et kjølig sted, og del med venner!

DSC_1361

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: