Gjesteblogg

MILJØVENNLIGE RENGJØRINGSPRODUKTER

Man trenger faktisk ikke et titalls ulike rengjøringsmidler for å få et skinnende rent resultat. Tradisjonelle sprayer og såper inneholder en rekke kjemikalier, og det å velge alternative produkter har både en positiv miljø- og helseeffekt. I dette innlegget gir vi tips til hvilke husholdningsvarer du kan bruke for å få unna julevasken.

 

Eddik
Eddik har en rekke egenskaper, blant annet er det en naturlig luktfjerner og muggdreper. Du kan også bruke eddik til å løse opp fett, kalk og såperester.  I tillegg er det veldig billig!

Bakepulver
Bakepulver er flott til rengjøring fordi den kjemiske sammensetningen gjør at CO2 frigjøres når pulveret utsettes for varme, fuktighet eller en syre (som for eksempel eddik).

Sitron
Sitronen er ikke bare bra for kroppen, den har også desinfiserende og antiseptiske egenskaper – i tillegg til at den lukter godt.

 

Fjern fastbrent fett
At stekeovnen blir ekstra skitten etter julemiddagen er ingen hemmelighet. Å få den ren igjen kan være en skikkelig møkkajobb! Heldigvis behøver du ikke nødvendigvis spesialvaskemiddel for stekeovnen. Alt du trenger er bakepulver/natron. Slik gjør du: fukt innsiden av ovnen og strø på bakepulver og vent. Du kan også sette ovnen på ca 50 grader og la det stå en times tid. Hvor lenge du må vente kommer an på hvor skitten ovnen er innvendig. Du kan alltids gjenta behandlingen til resultatet er slik du ønsker. Har du en tom sprayflaske kan du også spraye på eddik for å få bakepulveret til å bruse skikkelig. Vær oppmerksom på hva slags belegg ovnen din har innvendig, noen overflater kan ta skade av å ikke bruke spesialtilpassede produkter.
En brent kjelebunn kan også gjennomgå samme behandling – dekk bunnen såvidt med eddik/vann og bakepulver og la det bruse og godgjøre seg mens du vasker resten av huset. Etter litt tid vil du se at det som har brent seg ikke er vanskelig å vaske bort.

Rent og pent bad
Har du et bad med fliser, har du kanskje ergret deg over skrubbejobben som må til for å få vekk all misfarging i fugene. Bland bakepulver, eddik og vann, fordel blandingen på flisene som trenger en skrubb, bruk gjerne sprayflaske om du har det. Blandingen trenger ikke virke lenge, men virker med en gang. Bruk en skrubbekost eller en gammel tannbørste for å gni det skikkelig inn, og du vil se umiddelbare resultater. Dette trikset er nesten magi! En blanding av eddik og vann gjør også underverker på servanten.  Har bunnen av toalettet også sett hvitere dager kan du helle nedpå med en dæsj ren eddik og litt bakepulver, og så vaske som vanlig med dobørsten.

Alternative hud- og hårpleieprodukter
Å droppe sjampo har jeg faktisk prøvd, da brukte jeg kun bakepulver i flere måneder. Det var verdt å prøve, men nå har jeg gått tilbake til sjampo: Jeg bruker da en sjampobar, enten fra Happy Planet eller fra Lush. Sure klær kan også ha god nytte av en runde med litt eddik i vaskemaskinen. Siri Mittet er kaffegrutdronninga, hun har delt en oppskrift på hvordan du kan lage en deilig kroppsskrubb av kaffegrut, havsalt og kokosolje. Sjekk ut oppskriften her. Vi skulle gjerne skrevet mer om dette, men siden innlegget handler om julerengjøring og ikke hjemmespa, må vi holde oss til tema.

Friskt pust i kjøkkenet
Innsiden av mikrobølgeovnen blir lett oversett og er ofte tilgriset. For å løse opp i skitten som sitter godt fast langs vegger og tak, trenger du kun en bolle vann og noen dråper sitron. Sett den halvfulle bollen i mikroen på full guffe i ca 30 sekunder, la så døren stå lukket i noen få minutter. Fjern bollen og bruk en fuktig klut til å vaske bort smusset som nå har løsnet. Gjenta behandlingen om nødvendig. Vannkokeren er også et sted mange ikke tenker over å rengjøre, igjen er eddik løsningen. Fyll vannkokeren litt over halvfull og topp med eddik, kok opp og skyll flere ganger med rent vann. En skjærefjøl kan godt rengjøres med salt og sitron (og bakepulver om du vil). Strø salt over fjøla og bruk sitronen som skrubb.

Vær obs – eddik kan ikke brukes til absolutt alt! 
Som vi var såvidt inne på tidligere i innlegget, må man være forsiktig med hva slags overflate man bruker eddik på. Siden eddik er syrebasert, kan det faktisk gjøre mer skade enn nytte i enkelte tifeller. Følgende overflater har IKKE godt av en eddikvask:
-marmor og naturstein
-non-stick belegg i ovn
-strykejern
-gulv i heltre (noen sverger derimot til å vaske gulv med te)
-sement eller mikrosement

Rengjøring trenger altså ikke koste mye eller ta stor plass i skapet, med kun et par produkter får du et rent og pent hjem. Vi anbefaler at du kjøper resterende rengjøringsprodukter fra en ansvarlig produsent, for eksempel Csoaps. 

Hvilke produkter bruker du?

Vi håper du vil dele erfaringer og tips i kommentarfeltet.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: